A jóga irányzatairól röviden

2020.07.15

"Egy jógi úgy tekinti testét, hogy az a Lélek, az Átman temploma, ezért egyaránt figyel önnön fizikai és mentális egészségére, fejlődésére. Céljait saját természete, vágyai, vérmérséklete figyelembevételével, többféle, minden szempontból hiteles jógaösvényen érheti el."

Bakos AttilaA Védák és az ősi írások négy klasszikus jógaösvényt különböztetnek meg. A jógaösvények mindegyike ugyan azt a célt tűzi ki célul, vagyis, hogy az ember a testének és az elméjének szabályozása által megpróbálja elérni az Önvalóját (Átman), amely olyan tudatsík elérése, ahol az ember megértheti saját lelki természetét, az Istenivel való kapcsolatát. Ugyanakkor ezt a transzcendens célt, a különböző irányzatok más-más eszközök hangsúlyozásával igyekeznek elérni.

A 4 tradicionális jóga irányzat:

1. Karma- jóga, vagyis az önzetlen, lemondott, felajánlott cselekedetek jógája;

2. Gjána- jóga, a transzcendentális tudás elsajátításának, a lelki tudás általi megszabadulás ösvénye;

3. Bhakti- jóga, az istenszeretet, az odaadó szolgálat útja;

4. Rádzsa- jóga vagy Asthanga jóga, a meditáció ösvénye, Patanjali 8 fokú jógája;

A négy klasszikus jóga irányzatból több jóga irányzat alakult ki, a korszakok, vallások és a társadalmak változásait követve. Ilyen közismert irányzat továbbá:

- a Hatha- jóga, amely Isten fizikai szolgálatának eszközét, a test szattvikus (jóság) minőségűvé alakítását, fegyelmezését állítja középpontba;

- és a Tantra-jóga, amelynek célja - nagyon leegyszerűsítve - a Kundalini feébresztése, a két princípium Siva és Shakti egyesítése, a kozmikus elmélyedés.


" Én elfogadom azokat, akik az imádat valamely módján közelítenek Hozzám, mert minden ember, még ha különféle utakon is jár, végső soron az Én ösvényemet követi, ó Prithá fia"

Bhagavad- gítá 4.11.


Felh. irodalom: Gaura Krsna Dasa és trsai. Jóga tiszta forrásból; Bakos Attila és Ph.D Bakos Judit Eszter Csakra pszichológia és Bhagavad gítá