Hangmasszázs

"A hangtálak hangja megérinti a legbensőnket, megrezegteti a lelkünket. A hang oldja a feszültségeket, mobilizálja az öngyógyító erőket, és alkotó energiákat szabadít fel."

Peter Hess

A hangok világa, az ének, a zene, a muzsika átszőtte az életemet. A hangtálak csodálatos ellazító, terápiás hatását többek között a Narada Akadémia képzésein is tapasztaltam, Dr. Bakos Judit Eszter tolmácsolásában a jóga relaxáció és jóga nidra gyakorlások során. Jótékony, varázslatos hatásuk megerősített abban, hogy mélyebben megismerjem, megtanuljam a hangtál terápia alapjait, a hangmasszázst, és segítségül hívjam az önmagammal, családommal, barátaimmal való kapcsolódásban, valamint szerettem volna beépíteni ezt a tudást a jógaóráimba is. Ezzel a motivációval kezdtem el tanulni a Peter Hess® hangmasszázst Radnai Zsuzsannánál a magyarországi Peter Hess Akadémián.  https://hangmasszazs.hu/Hangmasszorjeink/

A Peter Hess® hangmasszázsról:

A Peter Hess® hangtálakkal történő hangmasszázs, olyan holisztikus szemléletű, egészségtámogató módszer, melynek alapjául azok az ősi felismerések szolgálnak, melyeket már több, mint 5000 évvel ezelőtt alkalmaztak a keleti gyógyító tevékenységekben, annak érdekében, hogy helyreállítsák a test, a lélek és a szellem harmóniáját.

A módszert kidolgozó és Peter Hess német mérnök több kutatóutat tett Nepálban, Tibetben és Indiában, ahol tanulmányozta a hagyományos keleti zene emberi szervezetre és lélekre kifejtett hatását, a hangtálakkal végzett alternatív gyógymódokat. A kutatásai, gyakorlatai alapján fejlesztette ki azt a Hangmasszázs Terápiát, amely a nyugati kultúrában szocializálódott emberek igényeihez igazodik, és amely hozzásegít a test energiamezejében keletkezett zavarok helyreállításához, valamint támogatja az immunrendszer működését.

Mi történik testünkben a hangtálakkal végzett kezelés alatt?
A védikus tanítások szerint az Univerzum minden részét áthatja a teremtés első mozzanata, az isteni OM kiáradása, a Teremtő hangja, az a rezgési energia, amely teljes egészében áthatja a megnyilvánult világegyetemet, mint egy intelligens energiaóceán. A kvantumfizika is bebizonyította, hogy az egész világegyetem rezeg (Nada Brahma - "a világ hang, a világ rezgés") és minden létező egyedi frekvenciájú rezgést kelt. Ebben a rezgési energiában teremtődik és kapcsolódik össze minden lény. Az emberi szervezet testi, lelki, szellemi egysége, a tudata folyamatosan energiaáramlásban van a külvilág rezdüléseivel. Az óind bölcselet szerint minden, ami valaha megtörtént velünk, annak energia lenyomata az auránkban, a bennünket körülvevő energia mezőben megtalálható. A keleti holisztikus gyógyítói hozzáállás szerint, ezeknek az energia mintázatoknak, lenyomatoknak a harmonizálásával megteremthetjük a komplex szervezet optimális működését, végső soron újra- ill. összehangolódhatunk az Univerzumot átható isteni rezonanciával, renddel. Ehhez az egyik legősibb és leginkább kedvelt hangterápiás eszköz a hangtál.

A hangmasszázs során a tibeti hangtálak által keltett finom hangok fizikai hatást gyakorolnak az egész szervezetünkre, amely szerkezetéből adódóan - lévén a sejtjeink, szöveteink közel háromnegyede víz - kiválóan továbbítja a hanghullámokat. (lsd. még Masaru Emoto A víz rejtett bölcsessége c. könyvét a víz információ felvevő szerepéről.) A hanghullámok a bőrön keresztül hatolnak testünkbe, így rezgésként szétterjedve eljutnak a testünk összes sejtjéig, szövetéig, a szervekig, a szervrendszerekig. Vagyis a rezgések a fizikai testünk, és az energetikai rendszerünk egészét átjárják, gyógyító energiájukkal feloldják a fizikai/energetikai blokkokat, nyugtatják az elme gondolathullámait, harmonizálják, hangolják a szervezetünket, segítik az elengedést. 

Miért fontos ez a finom oldás? Ahogyan Dr. Buda László fogalmazza meg a Mit üzen a tested? című könyvében, testünk energetikai rendszerében tárolódik életünk minden eseményének emléke, mint valami hologram jellegű forma. Mások sejtemlékezetként hivatkoznak erre a jelenségre. "Valószínű, hogy személyes holografikus emléktárunk kiemelten kezeli az összes olyan időszak lenyomatát, amikor valami rendkívüli történt velünk. Érzelmi megrázkódtatások, traumák energiakörei rezegnek, vibrálnak rendszerünkben, melyek hajdani eseményekhez, hiányokhoz, sérülésekhez, fájdalmakhoz kötődnek. Ezeknek a rendezetlen, diszharmonikus mintáknak az elsimítása a tapasztalatok szerint egész rendszerünket gyógyítja, függetlenül attól, hogy az észlelt időtengelyünk mely pontján keletkezett." (Buda, 2013. 236.o.)

A hangmasszázs során a hangtálak finom, felhangokban gazdag hangjai kellemes, ellazult, relaxált állapotba juttathatják a résztvevőt, amely jótékonyan hat a testi és szellemi működésünkre. A hangtálak egyedi sajátossága más lazító technikákkal szemben, hogy két csatornán, a fülön és a bőrön át, az auditív és taktilis ingerek eljutnak az idegrendszerbe, szétáramolva a testben. Ezáltal az agyban változik az ingerületátvivő anyagok minősége és mennyisége, a készenléti vagy stressz állapotra reagáló dopamin termelés csökken, a boldogság, béke, nyugalom érzését szétárasztó serotonin szintje nő a szervezetben, így megtörténhet az elengedés, a teljes lazítás.

A hangtál kezelés segíti a sejtek regenerációját, nyugtatja az idegeket, oldja a stresszt, támogatja a jobb alvást, csillapítja a fájdalmat. Ismételt kezelések hatására erősödik az immunrendszerünk, javulnak bizonyos kognitív képességeink: a figyelem, a koncentráció, nő a kreativitás és az általános kiegyensúlyozottság szintje. A lelki életre is pozitív hatást gyakorol, hiszen az átható rezgésekre történő tudatos figyelem, finomabbá teszi az önérzékelést, segíti a belső figyelő, a tanú állapot mélyülését.

Hogyan történik a Peter Hess® hangtálakkal történő hangmasszázs?

A hangmasszázshoz a résztvevő kényelmes ruhában elhelyezkedik a földön (vagy kezelőágyon) kialakított fekhelyen. A kezelés során, meghatározott menetet követve, a test egyes pontjaira, a csakráknak megfelelően, különböző méretű tálakat helyezünk, amelyeket lágyan megütünk.
A hangtálak rezgései a testfelülettel érintkezve bejutnak a szervezetbe és koncentrikus körök formájában - mint amikor egy tóba követ dobunk - végigáramlanak rajta. Amennyiben a test blokkmentes, akkor a rezgések akadálytalanul haladnak át rajta, és azonnal érzékelhetők, így a résztvevő a folyamatos hang és rezgésáramlás hatására kellemesen ellazul. Az ismételt kezelések segítenek megtapasztalni a belső békét, a harmóniát, erősítik a szervezet öngyógyító képességét.


A Peter Hess® hangmasszázs, hangterápia hatásai:

  • Stressz okozta feszült állapotok oldódása;
  • Légzés javulása, elmélyülése;
  • Immunrendszer felerősödése, öngyógyító folyamatok beindulása;
  • Energiablokkok oldódása - harmonizál, regenerál és vitalizál;
  • Nyak, váll, hát, deréktáji izomfájdalmak enyhülése, megszűnése;
  • Fejfájás, alvászavarok elmúlása;
  • Emésztési szabályozás, alhasi görcsök oldódása;
  • Keringési zavar, magas vérnyomás helyreállítása;
  • Tanulási nehézség, koncentráció, motiváció javulása;
  • Viselkedés harmonizálása;

A hangmasszázs már kisgyermekkortól ajánlható. Gyermekeknél speciális formában, rövidebb ideig alkalmazva (ált. 15-20 perc), mint a felnőtt kezeléseket. A hangmasszázs a gyermek korához, lelkiállapotához igazított. A Peter Hess® hangmasszőrök tapasztalatai alapján elmondható, hogy a hangtálak segítségével a gyermekek játékosan felfedezhetik magukat, az élményszerűen érzékelés könnyedebbé, derűsebbé, nyitottabbá teszi őket, segíti a stressz oldást, a feszültség levezetést. A fejlesztőpedagógiai módszerek kiegészítő kezeléseként, hosszú távon jó eredményeket érhetünk el a gyermekekkel a tanulási nehézségek leküzdése, a magatartás-problémák enyhítése esetén.

Ellenjavallt a hangmasszázs:

- szívritmus problémák (pl. pacemaker) esetén;

- epilepsziás megbetegedés esetén;

- akut migrénes fejfájás esetén;

- diagnosztizált daganatos megbetegedések esetén - csak kezelőorvos engedélyével;

- alkoholos befolyásoltság vagy tudatmódosító szer hatása alatt;

- zavart realitásérzékkel kapcsolatos megbetegedés esetén (pl. kényszerképzetek, pszichotikus állapotok, súlyos depresszió);

- akut, lázas, gyulladásos állapotban;

- a műtét utáni 6 hétben;

- fertőző betegség esetén;

- a várandósság első trimeszterében;

Beültetett fém protézis, műtéti hegek, törések esetén javasolt a kezelő előzetes tájékoztatása.

A hangmasszázs a lazítást szolgálja - nem helyettesíthet semmilyen orvosi vagy terápiás kezelést. Orvossal/ terapeutával egyeztetve, a különböző terápiás kezeléseket kísérve, ill. támogatva alkalmazható a Peter Hess® hangmasszázs.

forráshttps://hangmasszazs.hu; Buda László (2013) Mit üzen a tested? Gyógyító kommunikáció belső világoddal, Kulcslyuk Kiadó


Egy kedves vendégem csodás haikuban fejezte ki azt az élményt, amelyet a hangmasszázs adott számára...

"Univerzális

hangtálak muzsikája

bennünk rendülő"

Ildikó


Lágy hangok érintenek...Tündért varázsolnak...Ringatnak a tálak

Bejelentkezés: +36 30 557 1763