A jóga rövid- és hosszútávú hatása a mentális egészségre egy magyar kutatás alapján

2024.01.01

A jóga több mint ászana gyakorlás, több mint a testtartások, fizikai gyakorlatok rendszere.

A jóga több ezer éves komplex tudomány, olyan hatékony módszerek gyűjteménye, amely a jellemünk, személyiségünk és a tudatunk fejlesztésére irányul. Alapját képezi a most nyugaton elterjedt egészségfejlesztő-, stresszoldó-, légző- és mindfullness gyakorlatoknak.

E mellett a jóga a szemléletével a helyes önismeret és életvitel művészete is, amelynek elsajátításával a gyakorlók képessé válnak elérni a belső nyugalmat, még akkor is, amikor életük összetettségével, nehézségeivel szembesülnek.

A szabályozó elvek által hat a jóga pozitív, sorsformáló ereje a tudatunkra és jellemünkre oly módon, ha nemcsak mint testgyakorlást műveljük. A rendszeres jógagyakorlás erőt, kreativitást, összpontosított elmét és ez által harmonikusabb életvezetést biztosít a gyakorlók számára.

Egyre több kutatás tárgyát képezi a jóga és a mentális egészség kapcsolata, az alábbiakban az egyik ilyen magyar kutatás, eredményeit mutatom be, amelyben a jóga rövid- és hosszútávú hatását vizsgálták a mentális egészségre. (Renkó és mtsa, 2023.)

A közvetlen hatásait tekintve a jóga óra után a résztvevők szignifikánsan nagyobb mértékben éltek át alap relaxációt, tudatosságot és pozitív energiát. A relaxációs állapotokra vonatkozóan jelentős mértékben nőtt a kikapcsolódás a tudatos csend, a központiság és a figyelem, valamint az energikusság, boldogság, ájtatosság, a bámulat és a csodálat érzése. A jóga hosszú távú hatásait tekintve a résztvevők szignifikánsan gyakrabban érezték az alap relaxációt, pozitív energiát, tudatosságot és transzcendenciát. A relaxációs állapotok közül pedig a kikapcsolódás, a mentális és fizikai relaxáció, a tudatos elfogadás, csend, központiság és figyelem, valamint az ájtatosság nőtt szignifikánsan. A jóga hatása átfedésben van a meditáció és a fizikai aktivitás hatásaival fiziológiai és pszichológiai szinten is: a résztvevők egyszerre voltak éberebbek és energikusabbak, ugyanakkor nyugodtabbak és tudatosabbak is. Ez a hatás pedig nem csak közvetlenül a jóga órát követően figyelhető meg, hanem hosszútávon is fennmarad. Kutatásukban tehát igazolódni látszik, hogy a rendszeres jógagyakorlás pozitív hatással van mind a fizikai, mind a mentális egészségre.[1]

Összefoglalva a jóga egészségfejlesztő hatásai:

  • Rendszeres gyakorlással fenn tudjuk tartani az elménk nyugalmát;
  • Csökkenti a fizikai- és mentális stressz szintjét a szervezetben;
  • Oldja a szorongást, így hatékonyabb a mindennapi nehézségekkel való megküzdés;
  • Koncentráltságot ad, a figyelmet tovább tudjuk fenntartani;
  • Fókuszáltságot, és ezzel erőt, önbizalmat és önállóságot ad;
  • Nyugodtabb, pihentetőbb alvást biztosít;
  • Nő az általános energiaszint, az életerő, amely növeli az élettartamot;
  • Megfiatalít, felfrissít, hozzájárul a teljes testi-, mentális- és lelki egészség harmóniájához, növeléséhez;
  • Tartós elégedettségét, békét és nyugalmat ad gyakorlók számára;


[1] RENKÓ TAMARA ANIKÓ, SCHMELOWSZKY ÁGOSTON A jóga rövid- és hosszútávú hatása a mentális egészségre: relaxáció, mindfulness, pozitív energia, és transzcendencia In.: NEUROPSYCHOPHARMACOLOGIA HUNGARICA 2023. XXV. ÉVF. 2. SZÁM