Mi a relaxáció?

2022.01.28

A jógaórák szerves részét képezi a relaxáció, amelynek során tudatosan ellazítjuk a testünket és az elménket, ezáltal megtapasztalhatóvá válik, hogy az igazi énünk különbözik a test-elmétől, az anyagi testünktől.

Az órai eleji hangolódás, és pratjahára gyakorlat, vagyis az elkülönülés gyakorlata azt a célt szolgálja, hogy az érzékszervek által felfogott külső világból befelé irányítsuk a figyelmünket. Vagyis a tudatosságunkat a testünkre, mentális terünkre, majd egyre finomabb szintekre vigyük. Ez segíti, hogy majd a légző gyakorlatok, az ászanák, és a meditáció élménye teljesebb lehessen. Segít kiszakadni a hétköznapi világból, megtanít odafigyelni magunkra, a testérzeteinkre, a légzésünkre, a gondolatainkra. Tudatosíthatjuk azokat a folyamatokat, amelyek éppen akkor bennünk zajlanak, fizikai, energetikai és mentális szinten.

A jóga órát szintén relaxációval zárjuk. A gyakorlás végi relaxáció célja az ászanák és légző gyakorlatok hatásának mélyítése és harmonizálása. A nyugalom, az ellazulás hatására a szervezetben erősödnek azok a pozitív élettani folyamatok, amelyek elengedhetetlenek az egészség megőrzéséhez, a stressz kezeléséhez.

A teljes relaxáció három szinten valósul meg: testi (durva fizikai), mentális (finom fizikai) és lelki szinten.

  • A fizikai test relaxációja során különféle szuggesztiókkal a test egészét ellazítjuk. A relaxációban tudatosan szabadítjuk meg magunkat a feszültségektől: belső figyelemvezetéssel és mentális utasításokkal lazítjuk az izmokat, a testrészeket. Többszöri gyakorlást követően, képessé válunk bármilyen testhelyzetben, és körülmények között a teljes ellazulásra. A testi relaxáció történhet aktív és passzív módon is. Aktív relaxáció során az izmokat először megfeszítjük, és aztán lazítjuk el. Passzív relaxációban mentális utasítással közvetlenül lazítjuk az izmokat.
  • A mentális relaxációban az érzékszerveinket a külvilágról visszavonva, befelé fordítjuk, figyeljük a légzést, valamint az elmét. Az elme terének szemlélésével, a gondolatok finom elengedését is gyakoroljuk, így oldhatjuk a negatív gondolatok, érzések erejét.
  • A relaxáció lelki aspektusában egy belső utazásra indulunk, teljesen elengedve a külvilág tárgyaival való kapcsolódást, azonosulást, lényünk legbenső, anyagi testtől különböző, transzcendens valóságával találkozhatunk. Megérthetjük és megtapasztalhatjuk, hogy nem vagyunk azonosak a folyton változó test-elmével, hogy legbenső lényünk mindettől különálló, külön való, magasztos, isteni minőség. Ebben az állapotban a derű, a béke áthat bennünket, szinte meditatív, a világtól eltávolodott állapotba kerülünk

A rendszeres relaxáció egészség-fejlesztő, egészségmegőrző szerepe vitathatatlan. Az Anjali Yoga órákon a relaxációt terápiás minősítéssel rendelkező hangtálakkal végezzük, így a pozitív hatások a hangtálak rezgéseivel még inkább felerősödve tapasztalhatóak. Az órák után kellemes feltöltekezettség érzés, a béke, derű, nyugalom hatja át a gyakorlókat.

"Aki legyőzve alacsonyabb énjét (a test-elmét vagy az ego-t) elérte a Legfelsőbb Önvalóját (Paramátma), annak elméje a kettősségek közepette is tökéletesen nyugodt. Az ilyen ember számára a hideg vagy meleg, boldogság vagy szenvedés, tisztelet vagy megvetés többé nem különbözik egymástól." Bhagavad-gítá 6.7.

Forrás: Bakos Attila: Ég a szívben, Danvantara Kiadó 2014.; Gaura Krsna Dasa és tsai: Jóga tiszta forrásból, Bahktivedanta Hittudományi Főiskola 2019.