Az anjali mudra

2021.09.22

"Imádkozom a bennetek lévő istenséghez. Értitek, hogy miért tesszük össze a két kezünket az ima kéztartásában? Mit jelent ez? A két kéz találkozása a dzsiva találkozása a Brahmannal. Az imádnak olyan intenzívnek kell lennie, hogy eggyé váljatok, hogy elmerülj a Brahman-tudatosságban. Tehát ha így üdvözölsz másokat, az azt jelenti, hogy a másikban lévő Brahmanhoz imádkozol. Nem az embernek szól a gesztus, hanem a Brahmannak amelyet látsz, elismersz, felismersz másokban. Amikor így teszel, akkor nem tudsz harcolni senkivel, senkit nem tudsz gyűlölni, lenézni, megsérteni, megütni vagy megölni. Ez ennek a kéztartásnak a jelentése."

Szvámi Ráma

A namaste az anjali-mudra vagy namaskara-mudra jelentése: "A bennem lakozó Isten köszönti a benned élő Istent!"  

Ez a tisztelgés, ősidőktől fogva minden ember egyenlőségét fejezi ki. 

Az összeérintett bal és jobb kéz a kozmosz ötrétű alapszerkezetét mutatja. A bal kéz ujjai az öt érzékszervet, a jobb kéz ujjai pedig az 5 tanmátrát (érzékelési lehetőséget) szimbolizálják. 

A Namaste gesztusa a szívünk előtt, ráirányítja a figyelmet arra, hogy minden emberi cselekvésnek összhangban kell lennie az univerzum legfontosabb törvényeivel. Vagyis , hogy minden érző lénynek, a legjelentéktelenebb és legparányibb lénynek is megadjuk azt, amit a legnagyobbaknak: a hálát, a tiszteletet, a méltóságot és a szeretetet. Ez jelképezi, hogy egyenlőek vagyunk Isteni Önvalónkban. 

Az Anjali-mudra, az istentiszteletnek, az imának is az egyetemes szimbóluma, különböző kultúrákban és spirituális hagyományokban is felbukkan a szentek és a bölcsek ábrázolásán. 

A jógagyakorlatok megkezdése előtt is ezzel köszönti egymást a gyakorlók.  A kéztartást legtöbbször meghajolva végzik. A mellkas előtt tartva a mudrát jelentése: barát üdvözlése. Az archoz közel tartva: köszönet kinyilvánítása. A fej előtt végezve: hódolat az istenségek előtt, az alázat, a tisztelet, a becsület jele. 

A szívterében 5-10 percig tartva a mudrát átalakítja az egyén finom fizikai rendszerében az energia mintázatokat. Az energia kezdetben növekszik a kezek területén, majd lassan kiterjed a karokig és a test távolabbi pontjáig.  Csökkenti a szorongást, a fájdalmat és a stresszt, kiegyensúlyozza az agyféltekéket, elősegíti a relaxációt, harmonizálja a testi-lelki-szellemi energiákat, megemeli az egyén tudatszintjét. Növeli a belső egyensúlyt, békét. Nyugodtabbá, erőszakmentessé, a másik felé nyitottabbá, elfogadóbbá tesz. Lecsendesíti az elmét, könnyíti a befelé tekintést, felerősíti a hála érzését.

Namaste


Irodalom: Késmárki László Mudra-lexikon Ankh Kiadó 2020., Önfejlesztő kéztartások Ankh Kiadó, 2016., Gyógyító kéztartások II. Ankh Kiadó 2020.