A hatha jelentése

2020.06.03

Minden más előtt az ászana a hatha jóga első részének számít. Ászanát végezve a gyakorló megvalósítja a test és az elme szilárdságát, eléri a betegségtől mentes állapotot, és a végtagok könnyűségét.     Hatha Jóga Pradípká (1:17)  

A hatha jóga uralom a test felett, célja a testi egészség és tökéletesség elérése, a fizikai, érzelmi, szellemi és spirituális szintek egyensúlya.

A HATHA szó egyik jelentése: erőteljesen csinálni valamit, vagyis egy magasabb cél érdekében erőkifejtést végzünk, ez lehet egy megnyilvánulásunk, vagy szokásunk megváltoztatása;

A HATHA másik jelentése: HA- jelentése: NAP, THA-jelentése: HOLD. Ez a két energia, a férfi és női minőségek egyesülésének szimbolikus kifejeződése. 

A HATHA jóga tankönyve a Hatha-jóga pradipiká, Szwami Szvatmaráma könyve;

Ő a tanításait 4 fejezetben foglalta össze: 1. tanítás: ászanák és szabályozó elvek (jáma, nijáma); 2. tanítás: shatkarmák (testtisztítások) és pránajáma (légzés irányítás); 3. tanítás: mudrák és bandák: amelyek egyszerű mozdulatok az energia irányítására; 4. fejezet: a szamádhi , a megvilágosodás felé vezető út;

E mellett Sri Gheranda "Gheranda szamhitá"-ja és az ősi Hatha-jóga iskola alapítója, Górakhnáth "Góraksasátakam" műve is fontos része e jóga irodalmi hagyományának.

A Hatha jóga egy olyan jól kidolgozott rendszer, amely a test tökéletes ismeretén alapszik. Nemcsak a fizikai test részeit, szerveit, vezetékhálózatait és szervi erőközpontjait veszi figyelembe, hanem azt is, hogy azok csupán anyagi közvetítői, eszközei a szellemnek. Amikor a jógi a testét edzi, fegyelmezi, fejleszti, ezt nem öncélú módon teszi. Nem csak azért, hogy a test erős, hajlékony, ügyes legyen, hanem azért, hogy a test minden külső és belső részén tudatosan uralkodva, legyőzze a test okozta gátlásokat és korlátozásokat, így magasabb rendű szellemi célok szolgálatába állíthassa az erőket. Ahogyan Sri Szvatmarama hangsúlyozta: a HATHA-jóga a magasabb szintű RAJA-jóga eléréséhez vezető ösvény, "A hatha-jógát kizárólag a Raja jóga elérésének céljából oktatom." 

Felh. irodalom: Sri Swatmarama: Hatha Yoga Pradipika  és Bakos Attila: Ég a szívben, Danvantara Kiadó 2014.

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ